YOUR STORY - Diamanten juwelen

Onze prachtige diamanten collectie

Diamanten (juwelen) zijn voor altijd. Het duurt een eeuwigheid voordat ze groeien, want natuurlijke diamanten hebben een leeftijd tot 3,5 miljard jaar. De meeste komen uit de aardmantel en worden tijdens vulkaanuitbarstingen naar de oppervlakte gedragen. Diamant wordt voornamelijk gevonden in het zuiden van Afrika, maar ook in Australië, Rusland, Canada en Brazilië.

Onder druk

Diamant is een vaste vorm van pure koolstof. Onder enorme druk en hitte zal koolstof kristalliseren en gevonden worden als een dubbele piramide. Diamant is het hardste natuurlijke materiaal; het scoort een 10 op de hardheidsschaal van Mohs. Het kan alleen worden bekrast met een andere diamant. De hardheid van een diamant hangt af van zijn zuiverheid, kristallijne perfectie en oriëntatie – de laatste twee hebben betrekking op de manier waarop de atomen tijdens de kristallisatie gerangschikt zijn en de structuur van de diamant. Door zijn hardheid is diamant zeer geschikt als edelsteen in juwelen en met name in verlovings- en trouwringen. Aangezien deze elke dag worden gedragen,  je wilt niet dat ze krabben!

De vier C's

De vier C's van een diamant vertegenwoordigen de vier belangrijkste componenten van zijn structuur en schoonheid: Cut, Colour, Carat en Clarity. De vier C's bepalen samen de waarde van een diamant.

Snee

Edelstenen veranderen in diamanten door het delicate proces van slijpen en polijsten, waarbij de steen tot 50% of 60% van zijn gewicht verliest. Dit vereist veel vaardigheden, kennis en vakmanschap: niet echt een doe-het-zelfklus. Bovendien wordt, na een zorgvuldige analyse van de steen: zijn gebreken, kristallijne perfectie en oriëntatie, de optimale snijvorm (Cut) gekozen. Dit kan Briljant, Peer, Stokbrood, Prinses of Hart zijn. Ook worden de diamanten geslepen. Als dit fout is, is de reflectie van de steen niet optimaal. Het polijsten kan Uitstekend, Zeer goed of Goed zijn.

Kleur

Pure diamanten zijn kleurloos, maar onzuiverheden en structurele defecten zorgen ervoor dat diamanten voorkomen in het hele spectrum van de regenboog: bruin, geel, oranje, rood, roze, paars, blauw, groen, zwart, grijs en wit. De kleurloosheid van diamant varieert van D (kleurloos) tot O.

Karaat

De term karaat verwijst naar het totale gewicht van een diamant. Dit omdat in plaats van ounces of grammen, diamanten in karaat wegen. Het karaatgewicht van een diamant is niet hetzelfde als zijn grootte; een veelgemaakte fout. Het is mogelijk dat twee diamanten hetzelfde karaatgewicht hebben en toch verschillende afmetingen hebben.

Helderheid

Tenslotte verwijst de helderheid naar de afwezigheid van vlekken en insluitsels, variërend van Flawless tot Inbegrepen op de GIA Diamond Clarity Scale.

Tips en trucs

Voordat u op jacht gaat naar diamanten juwelen, enkele tips en trucs:

  • Controleer altijd de losse steen zonder zetting. Zo kunt u de diamant goed inspecteren.
  • Zorg ervoor dat u een certificaat van uw diamant ontvangt, zodat u weet wat u koopt. Het houdt ook de waarde van de diamant hoger. Gerenommeerde certificaathuizen zijn GIA in Amerika en HRD in Antwerpen.
  • Koopt u een diamant als verrassing of verlovingsvoorstel? Check vooraf de ringmaat, bepaal de gewenste kleur goud en wees er op tijd bij!

Wil je enkele van onze diamanten zien? Je kunt ze hier bekijken.