THEIR STORY - Vieri's duurzame Earthbeat Foundation

Deze week interviewden we de Earthbeat Foundation. Guya, een van onze ontwerpers bij Vieri, is de oprichter van deze prachtige stichting. Opgericht in 2013, streeft Earthbeat Foundation naar een toekomstgericht, duurzaam en milieuvriendelijk gebruik van goud.

Waarom is de Earthbeat Foundation opgericht?

Wereldwijd werken 25 tot 30 miljoen mensen, waaronder 1 miljoen kinderen, onder slechte omstandigheden in goudmijnen. Deze mensenrechtenschendingen, zoals illegale houtkap en kinderarbeid, zijn slechts enkele van de problemen die zich voordoen tijdens de goudwinning. Goudmijnwerkers worden constant blootgesteld aan zeer giftige chemicaliën, wat fatale gevolgen heeft voor hen en hun omgeving. Earthbeat Foundation wil de mensen in kleine goudmijngebieden ondersteunen bij het opbouwen van een zelfbepaald leven.

Wat bedoel je met duurzaam?

Goudmijnen bevinden zich meestal in afgelegen gebieden vanwege de zware machines en gebruikte chemicaliën. Wij zoeken naar alternatieven in de goudmijnindustrie, zodat de natuur kan herstellen van menselijk ingrijpen. Duurzaam betekent voor ons respectvol omgaan met de natuur, zonder impact op het milieu en de mens. Guya legt uit: "Luxe hangt af van duurzaamheid. We willen bewustwording creëren over de omstandigheden in goudmijnen en een einde maken aan de barre omstandigheden in deze branche."

Op welke manier zet je je in voor duurzaamheid?

Wij zijn toegewijd aan het creëren van alternatieve en duurzame inkomensconcepten voor goudzoekers. Het "heartbeat honey"-project biedt bijvoorbeeld een nieuwe, milieuvriendelijke en veilige werkplek voor de werknemers.

Wat is je droomdoel met de duurzame stichting?

Er bestaat geen perfecte goudmijn. Door secundair goud uit elektronisch afval te gebruiken in plaats van nieuw goud te delven, vervangen we kleinschalige mijnbouw door urban mining. Ons belangrijkste doel is het creëren van nieuwe werkruimtes voor degenen die in de mijnbouw werken, wat uiteindelijk de natuur en de mensen ten goede komt. We streven ernaar een einde te maken aan kleinschalige mijnbouw.

Wil je meer weten over deze duurzame stichting of wil je helpen door te doneren, ga dan via deze link naar de website.