YOUR STORY - Edelsteen spinel

Spinel is een edelsteen die meestal in een rode kleur voorkomt. Hoewel rood de meest voorkomende kleur is, is spinel ook te vinden in geel, violet, zwart of zelfs kleurloos. Oorspronkelijk werd spinel ontdekt in Birma en Sri Lanka, maar tegenwoordig wordt deze edelsteen over de hele wereld gevonden, zelfs in Nederland.

Oorsprong van Spinel

Het is moeilijk te zeggen wanneer de eerste spinel werd ontdekt, aangezien mensen deze edelsteen vaak verwarden met andere edelstenen. Deze verwarring eindigde echter in de tweede helft van de 18e eeuw. Rode spinel werd bijvoorbeeld vaak verward met robijn en werd daarom in veel kroonjuwelen gebruikt. Dit geldt ook voor blauwe spinel. Vanwege deze historische verwarring denken we nu vaak dat spinellen rood zijn. De naam "spinel" komt van het Griekse 'spinos', wat vonk betekent, of het Latijnse 'spinella', wat doorn betekent.

Symboliek van Spinel

Spinel staat bekend om zijn verjongende en vernieuwende werking en wordt daarom vaak de steen der onsterfelijkheid genoemd. De edelsteen biedt nieuwe perspectieven en geeft kracht en moed in moeilijke situaties. Het helpt ook bij het verminderen van stress en angst.

Verzorging van Spinel

Spinel is een harde edelsteen met een score van 8/10 op de schaal van Mohs. Dit betekent dat er veel veilige methoden zijn om spinel schoon te maken. Veilige reinigingsmethoden zijn onder andere stoomreinigers, ultrasone machines en schoonmaken met water en zeep.

Het is echter belangrijk om voorzichtig te zijn, omdat spinel van kleur kan veranderen als het aan warmtebehandelingen wordt blootgesteld. De schijnbare helderheid kan worden verbeterd met behulp van een fractuurbehandeling, hoewel dit zelden gebeurt. Na een dergelijke behandeling is het aan te raden om de spinel schoon te maken met warm water en milde zeep, omdat andere methoden extra breuken kunnen veroorzaken.

Met deze informatie kun je de schoonheid en duurzaamheid van spinel ten volle waarderen. Of je nu een nieuwe juweel koopt of een bestaand stuk verzorgt, spinel blijft een prachtige en betekenisvolle keuze.

Wilt u zo'n mooie spinel kopen? De Parme Design gebruikt deze edelstenen in hun juwelen, bekijk hier de juwelen.