JOUW VERHAAL - Edelsteen spinel

Spinel is een meestal roodgekleurde edelsteen. Hoewel rood de meest voorkomende kleur is, is het niet de enige kleur. Spinel komt ook veel voor in geel, violet, zwart of zelfs kleurloos. De edelsteen mag dan eerst in Birma en Sri Lanka gevonden zijn, maar wordt tegenwoordig over de hele wereld ontdekt, ook in Nederland.

Oorsprong

De ontdekking van de eerste spinel is moeilijk te zeggen. Mensen verwarren spinel vaak met andere edelstenen. Dit eindigde echter in de tweede helft van de 18e eeuw. De rode spinel werd bijvoorbeeld verward met een robijn en werd daarom in veel kroonjuwelen gebruikt. Dit is hetzelfde met de blauwe spinel. Vanwege deze verwarring in het verleden gaan we er nu van uit dat spinellen rood zijn. De naam is afkomstig van 'spinos', Grieks voor vonk of 'spinella' wat doorn betekent in het Latijn.

Symbool

Men gelooft in een verjongende en vernieuwende spinelwerking en verwijst daarom naar de steen der onsterfelijkheid. De edelsteen biedt nieuwe perspectieven en geeft kracht en moed in moeilijke situaties. Het vermindert ook stress en angst.

Zorg

De harde edelsteen spinel heeft een score van 8/10 op de schaal van Mohs. Deze score vertelt ons dat er veel veilige methoden zijn om spinel schoon te maken. Veilige dingen om te gebruiken zijn stoomreinigers, ultrasone machines en schoonmaken met water en zeep zijn allemaal veilig.

Wees echter voorzichtig, want spinel kan van kleur veranderen als het een warmtebehandeling ondergaat. Het is mogelijk om de schijnbare helderheid te verbeteren met behulp van een fractuurbehandeling. De edelsteen krijgt deze behandeling zelden, maar kan het vermogen om te reinigen beïnvloeden. Na de behandeling raden we warm water en milde zeep aan, omdat de andere methoden extra breuken kunnen veroorzaken.

Wilt u zo'n mooie spinel kopen? De Parme Design gebruikt deze edelstenen in hun juwelen, bekijk hier de juwelen.