OUR STORY - Alles wat je moet weten over kluizen en juwelenverzekeringen

Als je een kostbaar of emotioneel juweel bezit, zoals een verlovingsring of een uniek horloge, raden wij u aan uw kostbaarheden veilig op te bergen en te verzekeren in geval van schade, verlies of diefstal. De geschiedenis leert inderdaad dat juwelen bijna altijd het doelwit zijn van inbraken. In deze blog leest je hoe je jouw kostbaarheden veilig stelt, wat een juwelenverzekering is en hoe je de beste dekking voor jou kiest.

Kiezen voor een inbraakwerende kluis voor waardevolle spullen

Er zijn veel verschillende kluizen om uit te kiezen, maar ze zijn lang niet allemaal even veilig. Kies daarom, zoals verzekeraars ook eisen, voor een Europees gecertificeerde kluis (ook wel eurokluis genoemd). Dan weet je zeker dat de kluis is getest en dat je spullen goed beschermd zijn.

Waardebehoud, verankering en certificeringen

Bij het kopen van een kluis moet met veel factoren rekening worden gehouden. Het selecteren van de juiste officieel gecertificeerde kluis en locatie in de woning in combinatie met het alarmsysteem. Het is ook noodzakelijk om de indicatorwaarde op te slaan. De Euronorm bepaalt hoeveel contant geld of kostbaarheden de verzekering dekt wanneer deze zich in de kluis bevinden. Hoe groter de aangegeven hoeveelheid geld, hoe veiliger de kluis. De Euronorm van de kluis is onderverdeeld in klassen I t/m VI.

Bovendien is het van cruciaal belang om bekwame ankers te gebruiken en ervoor te zorgen dat het slot aan uw specificaties voldoet. Normaal gesproken stelt de verzekeraar het verankeren van de kluis als voorwaarde. Professionele chemische of mechanische verankering is een cruciaal onderdeel van een veilige installatie.

Verankering van de kluis

Kluizen met een gewicht van minder dan 1000 kg moeten worden verankerd om totale diefstal te voorkomen. Controleer of de kluis goed kan worden verankerd op de plaats waar u deze wilt plaatsen. De kluis moet stevig worden bevestigd aan een sterke en robuuste betonnen vloer of muur. Bepaal daarom of de kluis aan de vloer, de muur of beide kan worden bevestigd.

Wat is een juwelenverzekering?

Een juwelenverzekering biedt financiële bescherming voor jouw kostbare spullen zoals ringen, colliers, horloges en oorbellen als ze gestolen, verloren of beschadigd zijn.

Heb ik een aparte juwelenverzekering nodig?

Als je een inboedelverzekering hebt, moet deze jouw persoonlijke bezittingen in jouw huis dekken als ze worden beschadigd, gestolen of vernietigd. Een volledige verzekering zal zeker enige juwelendekking bevatten, maar zal ook een 'limiet van één stuk' vermelden, wat het maximale bedrag is dat je voor één stuk kunt claimen.

Als het niet mogelijk is om bepaalde juwelen mee te verzekeren op jouw huidige inboedelverzekering, of als je een persoonlijkere dekking wilt, bieden sommige maatschappijen een losse juwelenverzekering aan. Het is belangrijk om verschillende soorten verzekeringen af te sluiten voor juwelen die je dagelijks draagt en juwelen die in een kluis worden bewaard.

Door deze verschillen hebben juwelen die je dagelijks draagt en juwelen die in een kluis worden bewaard verschillende verzekeringsmogelijkheden en eisen. Het is belangrijk om een verzekering te kiezen die past bij het type juweel dat jij hebt en bij jouw persoonlijke situatie.

Hoe weet ik hoeveel mijn juweel waard is?

Bewaar bonnetjes voor nieuwe juwelen en vraag de waarde van oudere items op bij een expert, zoals een dealer of een juwelier, om er zeker van te zijn dat je voldoende verzekerd bent als je een claim moet indienen. Mogelijk heb je jouw bon of waardebewijs nodig bij het indienen van een claim.

Het is ook een goed idee om jouw juwelen regelmatig te laten taxeren, aangezien de prijs van goud en andere edelmetalen kan veranderen. Het is ook een goed idee om jouw juwelen te fotograferen voor het geval je een claim moet indienen.

Ben ik verzekerd als ik mijn juwelen meeneem op vakantie?

Niet noodzakelijk. Sommige verzekeringsmaatschappijen dekken je mogelijk niet in het buitenland, terwijl andere je slechts voor een bepaalde tijd dekken. Jouw verzekeringsdocumentatie beschrijft de reikwijdte van jouw internationale dekking. Mogelijk moet je een reisverzekering afsluiten die voldoende dekking biedt voor jouw juwelen.

 

Wilt je meer informatie over juwelenverzekeringen en kluizen, laat je dan informeren en begeleiden door byJacky!