OUR STORY- Gekweekte vs. natuurlijke parels

Parels worden al eeuwenlang zeer gewaardeerd om hun schoonheid en zeldzaamheid. Natuurlijke parels zijn echter uiterst zeldzaam en daarom erg duur. Tegenwoordig worden veel parels gekweekt door een stuk parelweefsel in de schaal te steken. Dit stimuleert de vorming van een parel. We geven je een overzicht van het verschil tussen gekweekte en natuurlijke parels

Wat is het vormingsproces van natuurlijke parels?

Parels zijn organische edelstenen die worden gevormd in de schelpen van weekdieren zoals oesters en mosselen. De vorming van parels begint wanneer een irriterend voorwerp, zoals zand of een stuk schelp, de schelp binnendringt en de weekdieren reageren door laagjes parelmoer (parelmoer) rond het irriterende voorwerp af te scheiden. Na verloop van tijd kan deze opeenhoping van paarlemoer uitgroeien tot een parel.

Wat is het vormingsproces van gekweekte parels?

Bij het kweken van parels wordt een stukje weefsel van een donoroester in een andere oester gestoken. Dit stukje weefsel dient als kern of zaadje, dat de schaal stimuleert om paarlemoer af te scheiden en een parel te vormen. Men plaatst de oester meestal in een speciale omgeving en zet hem weer terug in het water. Voorbeelden van speciale omgevingen zijn bijvoorbeeld een kweekmand of een netzak. Over een periode van meerdere jaren zal de oester paarlemoer afzetten rond het geïmplanteerde weefsel. Dit resulteert uiteindelijk in de vorming van een gekweekte parel. Men oogst, maakt schoon en verkoopt de gekweekte parels.

Hoe kun je het verschil zien tussen gekweekte en natuurlijke parels?

Er zijn een paar manieren om het verschil te zien tussen gekweekte parels en natuurlijke parels:
Uiterlijk: Gekweekte parels hebben vaak een zeer perfecte ronde vorm, terwijl natuurlijke parels meestal een meer onregelmatige vorm hebben. Daarnaast zijn de kleuren van natuurlijke parels vaak subtieler en soms ongelijkmatig, terwijl gekweekte parels vaak een consistente kleur hebben.
Prijs: Natuurlijke parels zijn over het algemeen veel duurder dan gekweekte parels omdat ze zeldzamer zijn. Als u een zeer goedkope parelcollier ziet, is de kans groot dat dit geen natuurlijke parels zijn.
Herkomst: Het is moeilijk te zien waar een parel vandaan komt als je deze niet bij een gerenommeerde juwelier koopt. Dit omdat deze juweliers normaliter informatie geven over de herkomst van de parels. Als je echter wel de herkomst van de parels weet, kan dit ook een indicatie zijn van de aard van de parels. Zo komen natuurlijke parels voornamelijk uit de Perzische Golf en de wateren rond Australië. Terwijl gekweekte parels uit verschillende regio's over de hele wereld kunnen komen.
Onderzoek: Als je echt wilt weten of een parel natuurlijk of gekweekt is, kun je deze door een expert laten onderzoeken. Met behulp van geavanceerde technieken zoals röntgenstralen en microscopen kan een expert de interne structuur van de parel onderzoeken en bepalen of deze natuurlijk of gekweekt is.
Kun je geen genoeg krijgen van parels? Bekijk dan onze parelcollectie .