OUR STORY - Edelstenen behandelen

Het begrijpen van de juiste behandelingstechnieken is essentieel om de schoonheid van edelstenen te behouden. De behandeling van edelstenen omvat een breed scala aan technieken die worden toegepast om de kleur, helderheid en duurzaamheid van stenen te verbeteren. Deze technieken kunnen natuurlijke methoden omvatten, zoals verwarming of oliën, of meer geavanceerde processen zoals bestraling of coating. Het belangrijkste doel van deze behandelingen is om de esthetische kenmerken van de stenen te verbeteren en ze zo aantrekkelijker te maken.

Verhitting: het onthullen van verborgen pracht

Een veelgebruikte behandeling voor edelstenen is verhitting. Bij deze techniek worden de stenen blootgesteld aan hoge temperaturen om bepaalde kenmerken te verbeteren, zoals de kleur en helderheid. Verhitting kan ook interne spanningen in de steen verminderen, waardoor scheuren en breuken worden voorkomen. Het resultaat is een edelsteen die er levendiger uitziet en meer straalt.

Oliën: de sleutel tot glans en bescherming

Voor sommige edelstenen, zoals smaragden, kan oliën een cruciale behandeling zijn om hun schoonheid te verbeteren en barsten of breuken te verminderen. Het aanbrengen van een speciale olie op het oppervlak van de steen vult microscopische openingen en vermindert zichtbare onvolkomenheden. Deze techniek verbetert niet alleen de gloed van de edelsteen, maar helpt ook om de duurzaamheid ervan te vergroten. Het is echter belangrijk om te weten of de oliebehandeling tijdelijk is en periodiek moet worden herhaald. Op deze manier worden de natuurlijke kleuren en schittering van de steen geaccentueerd, waardoor deze nog mooier wordt.

Bestraling: Verandering of verbetering van de kleur

Bestraling is een proces waarbij edelstenen worden blootgesteld aan een bron van straling om hun kleur te veranderen of verbeteren. Dit wordt vaak toegepast bij diamanten, saffieren en topazen om hun kleuren levendiger te maken. Het bestralingsproces kan op verschillende manieren worden uitgevoerd. Het kan worden gedaan met behulp van een bestralingsoven of door individuele edelstenen bloot te stellen aan stralingsbronnen. Door deze straling kunnen onzuiverheden in de kristalstructuur worden geactiveerd, waardoor de kleur van de edelsteen verandert.

Coating: het uiterlijk verbeteren

Coating is een oppervlaktebehandeling die wordt toegepast op edelstenen om hun uiterlijk te verbeteren. Deze techniek omvat het aanbrengen van een dunne laag kunstmatig materiaal, zoals olie of hars, op het oppervlak van de steen. De coating kan verschillende doelen hebben. Het kan helpen bij het verbergen van ongewenste kenmerken, zoals krassen of onvolkomenheden, waardoor de steen er mooier en gladder uitziet. Daarnaast kan het ook de kleur van de edelsteen verbeteren of veranderen.

De behandeling van edelstenen is een fascinerend aspect van de wereld van juwelen en de sleutel tot het benadrukken van hun natuurlijke schoonheid. Door je bewust te zijn van de verschillende behandelingstechnieken kun je optimaal genieten van jouw prachtige juwelen met edelstenen.