THEIR STORY - Oesters met hun edelsteenparels

"Parels zijn altijd passend" - Jacky Kennedy, "Ik geef de voorkeur aan parels op het scherm en in mijn privéleven" -Grace Kelly en "Een vrouw heeft touwen en touwen van parels nodig" - Coco Chanel... De meest invloedrijke influencers aller tijden zijn het erover eens: parels zijn het mooiste wat er is. Als edelsteen is parel de geboortesteen van juni: laten we het over parels hebben!

Elke edelsteen wordt gevormd door een natuurlijk proces. Parels zijn uniek voor het vormen onder water, in plaats van ondergronds in vergelijking met andere edelstenen. We onderscheiden drie soorten parels: zoet water, zout water en imitatie – de laatste gewoon een glazen bol gevuld met een mengsel van lijm en vissenschubben. 

Zoutwater parels

Deze parels groeien in, je raadt het nooit, zout water. Het proces begint wanneer een irriterend middel, een zandkorrel of een parasiet, zijn weg vindt naar de schaal van een weekdier. Het dier beschermt zichzelf door het irriterende middel in een laagje paarlemoer te bedekken. Gedurende twee tot vijf jaar bouwt het laagje zich op tot een klein paarlemoerbolletje: een parel! Zoutwateroesters kun je maar twee of drie keer hergebruiken. De Japanse naam voor zoutwaterparel is Akoya, wat 'mijn kind' betekent.

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels daarentegen groeien in zoet water. Ze zijn vooral bekend om hun grillige vorm, grote verscheidenheid aan maten en kleuren en de warmte van hun glans. Omdat ze een grotere diversiteit aan vormen, kleuren en maten bieden dan andere parels, worden zoetwaterparels vaak gebruikt in hoogwaardige juwelenontwerpen. Het paarlemoer van hoogwaardige zoetwaterparels heeft doorgaans niet de metaalachtige, glanzende afwerking die wordt aangetroffen in zoutwaterparels, en ze worden beoordeeld op afzonderlijke kwaliteitsschalen. Zoetwaterparels zijn veel 'productiever': één enkele zoetwaterparel kan tot wel vijftig parels tegelijk voortbrengen.

Tot het jaar 1893 waren alle parels wild of natuurlijk en daarom ongelooflijk zeldzaam. In dit jaar ontdekten ze echter ook hoe ze weekdieren konden aanzetten tot het produceren van de edelsteenparels. Deze nieuwe variëteit, gekweekte parels, verhoogde de beschikbaarheid en begon met het creëren van meer betaalbare juwelen.

Glans

De waarde van een parel hangt af van een combinatie van grootte, kleur, gebrek aan oppervlaktefouten, symmetrie en glans: de zachte, maar onweerstaanbare glans wanneer een parel het licht opvangt. De meerdere lagen paarlemoer die allemaal op een iets andere manier met het licht in wisselwerking staan, creëren dit. Dit is ook de reden dat grote parels meer waard zijn: hoe meer paarlemoerlagen, hoe meer ze gaan glanzen!

Tranen

Ook al staan ​​parels voor tranen, ze maken toch de meeste vrouwen blij. Pareljuwelen worden traditioneel beschouwd als het geschiktst voor begrafenissen.

Hoe uw kostbare parels te behandelen

Bewaar je pareltouw in een vochtige doek en gebruik nooit parfum op je parels. Om je pareljuwelen een natuurlijke vochtinbrenger te geven, wrijf je het tegen je neusgat.

Wil je meer tips om juwelen schoon te houden? Bezoek onze blog.