THEIR STORY - Oesters met hun edelsteenparels

"Parels zijn altijd passend" - Jackie Kennedy. "Ik geef de voorkeur aan parels op het scherm en in mijn privéleven" - Grace Kelly. "Een vrouw heeft touwen en touwen van parels nodig" - Coco Chanel. De meest invloedrijke stijliconen zijn het erover eens: parels zijn het ultieme symbool van elegantie en schoonheid. Als geboortesteen van juni hebben parels een unieke charme. Laten we dieper ingaan op de wereld van parels!

Het Ontstaan van Parels

Elke edelsteen wordt gevormd door een natuurlijk proces, maar parels zijn uniek omdat ze onder water ontstaan in plaats van ondergronds zoals andere edelstenen. We onderscheiden drie soorten parels: zoetwater, zoutwater en imitatieparels. Imitatieparels zijn eigenlijk glazen bolletjes gevuld met een mengsel van lijm en vissenschubben.

Zoutwaterparels

Zoutwaterparels groeien, zoals de naam al zegt, in zout water. Het proces begint wanneer een irriterend middel, zoals een zandkorrel of parasiet, de schaal van een weekdier binnendringt. Het dier beschermt zichzelf door het irriterende middel te bedekken met lagen paarlemoer. Na twee tot vijf jaar vormt zich zo een parel. Zoutwateroesters kunnen maar twee of drie keer worden hergebruikt. De Japanse naam voor zoutwaterparel is Akoya, wat 'mijn kind' betekent.

Zoetwaterparels

Zoetwaterparels groeien in zoet water en staan bekend om hun grillige vormen, diversiteit aan maten en kleuren, en hun warme glans. Door hun variatie zijn ze populair in hoogwaardige juwelenontwerpen. Zoetwaterparels hebben meestal niet de metaalachtige glans van zoutwaterparels en worden op verschillende kwaliteitscriteria beoordeeld. Een enkele zoetwateroester kan tot wel vijftig parels tegelijk voortbrengen, wat hen bijzonder productief maakt.

Gekweekte Parels

Tot 1893 waren alle parels wild en daarom zeldzaam. In dat jaar ontdekten wetenschappers hoe ze weekdieren konden stimuleren om parels te produceren. Dit leidde tot de creatie van gekweekte parels, die de beschikbaarheid van parels vergrootten en betaalbare juwelen mogelijk maakten.

Glans en Waarde

De waarde van een parel wordt bepaald door grootte, kleur, gebrek aan oppervlaktefouten, symmetrie en vooral glans. De onweerstaanbare glans van een parel ontstaat door de interactie van licht met de meerdere lagen paarlemoer. Grote parels hebben meer lagen paarlemoer, waardoor ze een intensere glans krijgen en dus waardevoller zijn.

Parels en Symboliek

Hoewel parels vaak worden geassocieerd met tranen, brengen ze vreugde aan de meeste vrouwen. Pareljuwelen worden traditioneel als het meest geschikt beschouwd voor begrafenissen vanwege hun ingetogen elegantie.

Hoe Je Parels te Verzorgen

Bewaar je pareljuwelen in een vochtige doek en vermijd contact met parfum. Om je parels te hydrateren, kun je ze zachtjes tegen je neus wrijven. Deze eenvoudige tips helpen je om je kostbare parels in topconditie te houden.

Wil je meer tips om juwelen schoon te houden? Bezoek onze blog.