THEIR STORY - Echte en valse diamanten

real synthetic diamonds

Diamanten zijn een van, zo niet de meest geliefde edelstenen. Diamanten komen uit de aarde, dus ze zijn een natuurlijke substantie. In tegenstelling hiermee zijn nepdiamanten, omdat ze door de mens zijn gemaakt. Ze zijn niet zo zeldzaam of waardevol als natuurlijke diamanten. Maar echt of nep, ze schitteren als geen ander.

Hoe een echt van een nep te onderscheiden.

Er zijn meerdere manieren waarop iemand een echte van een nepdiamant kan onderscheiden. De go-to-test, die iedereen kan uitvoeren, is de watertest. Als de diamant naar de bodem van een glas water zakt, is hij echt. Als het drijft, is het hoogstwaarschijnlijk nep, maar er is een kans dat het echt is. Naast dichtheid is scherpte een onderscheidende factor. Een echte diamant heeft scherpe randen, terwijl een neppe afgeronde hoeken heeft.

Bovendien kan hitte een diamant niet breken. Als de diamant wordt verwarmd en in een glas koud water valt, zal hij niet breken, terwijl dit bij een neppe wel het geval is. Om zo te zeggen, er zijn veel manieren waarop iemand, zonder een geoefend oog, het verschil kan zien tussen een echte en nepdiamant.

Misleidende valse diamanten

Niet alle nepdiamanten zijn door de mens gemaakt. Sommige edelstenen kunnen verkeerd worden geïnterpreteerd als diamanten. Simpelweg omdat ze doorschijnend zijn. Hoewel ze normaal gesproken blauw zijn, kunnen saffieren bijvoorbeeld ook helder lijken. Deze stenen worden witte saffieren genoemd, ze delen niet dezelfde glans en sprankeling als een diamant. Een ander voorbeeld is de witte topaassteen. Topaz verschijnen in verschillende kleuren: geel, bruin en grijs. In tegenstelling tot de diamant krast witte topaas vrij gemakkelijk.

In het lab gekweekte diamanten

Is het echt of nep? Dit is discutabel. Hoewel ze in een laboratorium zijn gemaakt, hebben deze diamanten dezelfde chemische, optische en gemologische eigenschappen. Zelfs voor een geoefend oog is het buitengewoon moeilijk om het verschil te zien. De CVD (chemical vapour deposition) lab-grown diamanten worden gemaakt door een minuscuul schijfje in een kamer te plaatsen die wordt blootgesteld aan extreme druk en hitte. Na weken hiervan wordt een nieuwe diamant gevormd.

Sommigen zeggen dat deze diamanten niet echt zijn omdat ze niet van de aarde komen, anderen zeggen dat het net zo echt is als gedolven diamanten.

 

Blijf op de hoogte van byJacky voor meer feiten en nieuws over diamanten .