YOUR STORY - Gouden juwelen

Goud edelmetaal

Goud bestaat al meer dan 6.000 jaar om juwelen van te maken. Vanwege de verschillende soorten van dit edelmetaal is er altijd wel een goudsoort die past bij de huidige trends. Een grote trend voor 2022 wordt bijvoorbeeld geel goud.

Soorten goud

De verschillende soorten goud zijn een combinatie van puur goud met een ander metaal om de juiste kleuren te krijgen. Men mengt geel goud vaak met koper, zink of zilver. Witgoud is bijvoorbeeld een samenstelling tussen goud en een wit metaal, dit kan platina, palladium of nikkel zijn. Het is wat witgouden juwelen zijn zilveren kleur geeft.  Roségoud wordt gemengd met koper, waardoor het zijn roze kleur krijgt. Dit zijn de basiskleuren van goud zoals velen van ons die kennen. Maar op basis van composities met andere materialen zijn ook kleuren zoals zwart goud creaties

Het meten van de zuiverheid van goud in karaat

Mensen meten goud in karaat. Dus hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud. De zuiverste vorm van goud is 24 karaat. Deze bestaat voor bijna 100% uit dit edelmetaal.  Het heeft een gele warme gloed en is niet gelegeerd met andere metalen.  Tegenwoordig wordt het niet echt meer in juwelen gebruikt, omdat het gemakkelijk vervormt. Mensen voegen andere metalen toe omdat dit het sterker maakt.

In de collectie van byJacky vind je veel stukken gemaakt van 18 en 14 karaats goud dat bestaat uit 75% en 58,5% puur goud. In Nederland beschouwt men 8 en 9 karaats goud niet als echt, omdat er niet genoeg van een percentage goud in zit.

Voorbeeld van 14K goud

Voorbeeld van 18K goud

Je goudpercentage berekenen

Er is een eenvoudige manier om het percentage goud dat je draagt ​​te berekenen. Deel eenvoudig je aantal karaat door 24 (want dat is wanneer goud in zijn puurste vorm) en vermenigvuldig het met 100. Deze methode wordt gebruikt omdat karaat staat voor 1/24 deel puur goud. Als je armband bijvoorbeeld 14 karaats goud is, deel je het door 24 en vermenigvuldig je het met 100. Dit vertelt je dat 58% van je armband van goud is. 

 

Wil je geholpen worden bij het vinden van dat speciale gouden sieraad? Neem contact met ons op.