YOUR STORY - Gouden juwelen

Goud edelmetaal

Goud bestaat al meer dan 6.000 jaar om juwelen van te maken. Vanwege de verschillende soorten van dit edelmetaal is er altijd wel een goudsoort die past bij de huidige trends. Een grote trend voor 2022 wordt bijvoorbeeld geel goud.

Soorten goud

De verschillende soorten goud zijn een combinatie van puur goud met een ander metaal om de juiste kleuren te krijgen. Men mengt geel goud vaak met koper, zink of zilver. Witgoud is bijvoorbeeld een samenstelling tussen goud en een wit metaal, dit kan platina, palladium of nikkel zijn. Het is wat witgouden juwelen zijn zilveren kleur geeft.  Roségoud wordt gemengd met koper, waardoor het zijn roze kleur krijgt. Dit zijn de basiskleuren van goud zoals velen van ons die kennen. Maar op basis van composities met andere materialen zijn ook kleuren zoals zwart goud creaties

Het meten van de zuiverheid van goud in karaat

De zuiverheid van goud wordt gemeten in karaat. Hoe hoger het karaat, hoe zuiverder het goud. De zuiverste vorm is 24 karaat, bestaande uit bijna 100% puur goud. Dit goud heeft een warme, gele gloed en is niet gelegeerd met andere metalen. Omdat het gemakkelijk vervormt, wordt 24 karaat goud tegenwoordig zelden in juwelen gebruikt. Door andere metalen toe te voegen, wordt het goud sterker en beter geschikt voor dagelijks gebruik.

In de collectie van byJacky vind je veel stukken gemaakt van 18 en 14 karaats goud. Deze bestaan respectievelijk uit 75% en 58,5% puur goud. In Nederland beschouwt men 8 en 9 karaats goud niet als echt, vanwege het lage percentage puur goud.

Voorbeeld van 14K goud

Voorbeeld van 18K goud

Je goudpercentage berekenen

Het is eenvoudig om het percentage goud in je juwelen te berekenen. Deel het aantal karaat door 24 en vermenigvuldig dit met 100. Dit komt omdat 1 karaat gelijkstaat aan 1/24 deel puur goud. Bijvoorbeeld, als je armband 14 karaats goud is, deel je 14 door 24 en vermenigvuldig je dit met 100. Dit vertelt je dat 58,5% van je armband uit goud bestaat. 

Wil je geholpen worden bij het vinden van dat speciale gouden juweel? Neem contact met ons op.