THEIR STORY - Insluitsels van diamanten

Er zijn verschillende factoren die de waarde van een diamant bepalen, deze categoriseren we onder de 4C's. Binnen deze categorieën zijn er diverse factoren die de waarde bepalen. Een van deze factoren zijn diamantinsluitsels, die een effect hebben op de helderheid. In deze blog leggen we uit wat ze zijn en hoe ze de waarde beïnvloeden.

Wat zijn diamantinsluitsels?

Diamantinsluitsels zijn kleine stukjes van andere mineralen, barsten, bellen of andere onzuiverheden die zich in een diamant bevinden. Deze insluitsels worden gevormd tijdens het proces van diamantvorming onder de aardkorst en kunnen variëren in grootte, vorm, kleur en locatie.
Insluitsels worden soms "natuurlijke onvolkomenheden" genoemd en kunnen het uiterlijk en de waarde van een diamant beïnvloeden. Diamanten met minder insluitsels worden als waardevoller beschouwd, terwijl diamanten met opvallende insluitsels unieke en interessante kenmerken kunnen hebben die ze aantrekkelijk maken voor verzamelaars en liefhebbers van edelstenen. Insluitsels in een diamant kunnen zelfs helpen bij het identificeren van de oorsprong of het onderscheiden van een diamant van een imitatie.

Hoe beïnvloeden diamantinsluitsels de waarde van een diamant?

Over het algemeen worden diamanten met minder en kleinere insluitsels als waardevoller beschouwd omdat ze zeldzamer zijn en een betere helderheid en schittering hebben. De meest waardevolle diamanten hebben meestal helemaal geen insluitsels of alleen microscopische insluitsels die niet zichtbaar zijn voor het blote oog.
Sommige soorten insluitsels kunnen echter de waarde van een diamant verhogen. Bijvoorbeeld insluitsels die eruit zien als interne lichtflitsen of die de vorm hebben van een bepaald patroon, zoals een ster of een varen. Uiteindelijk hangt de waarde van een diamant af van verschillende factoren, waaronder de 4C's (karaat, slijpvorm, kleur, helderheid) , en insluitsels zijn slechts een van de vele factoren die de waarde van een diamant kunnen beïnvloeden.

Kan een diamant met insluitsels gerepareerd of verwijderd worden?

Insluitsels kunnen niet uit een diamant worden verwijderd zonder de steen te beschadigen. Een diamant is een natuurlijk gevormde edelsteen en de insluitsels maken deel uit van zijn unieke karakter en identiteit.

Sommige insluitsels kunnen echter worden verminderd of verbeterd door speciale technieken zoals polijsten, waarbij het oppervlak van de diamant wordt gladgestreken om kleine insluitsels minder zichtbaar te maken. Een andere techniek, "helderheidsverbetering", gebruikt een speciaal vulmateriaal om kleine insluitsels minder zichtbaar te maken. Het is echter belangrijk om te weten dat deze technieken de waarde van de diamant kunnen beïnvloeden en niet permanent zijn.
Als u op zoek bent naar een diamant zonder insluitsels, kunt u zoeken naar diamanten met een hogere zuiverheidsgraad die minder insluitsels hebben. Dit kan echter resulteren in een hogere prijs voor de diamant.
Meer diamanten zien? Bekijk onze collectie diamanten .