YOUR STORY - Opaal & Toermalijn: geboortesteen oktober

Degenen die in oktober zijn geboren, genieten van twee prachtige stenen om hun verjaardag te herdenken: opaal en toermalijn. Omdat opaal de traditionele geboortesteen is voor oktober, is toermalijn de modernere.

Opaal

De naam van de meer traditionele oktobersteen vindt zijn oorsprong in India, waar ze in het Sanskriet 'upala' noemen, wat 'kostbare steen' betekent. In het oude Rome werd dit opalus. Mensen kennen opalen meestal vanwege hun fascinerende kleurenspel.

Het dramatische kleurenspel van de geboortesteen van oktober heeft schrijvers geïnspireerd om het te vergelijken met sterrenstelsels, aurora borealis, vuurwerk en vulkanen. Nomaden geloofden zelfs ooit dat opaal uit de lucht viel tijdens onweersbuien als een product van bliksem. De oude Grieken dachten dat opalen de gave van profetie en bescherming tegen ziekte schonken. Europeanen zagen opaal lang als een symbool van zuiverheid, hoop en waarheid. Honderden jaren geleden geloofden mensen zelfs dat opaal de krachten en deugden van alle kleuren van stenen belichaamde. Opaal is ook de edelsteen die wordt gegeven om de 14e huwelijksverjaardag te vieren.

Toermalijn

Toermalijn is de nieuwere oktobersteen. De naam is afgeleid van het Singalese woord toramalli, wat "steen met gemengde kleuren" betekent. Zeer weinig edelstenen komen overeen met de stralende reeks kleuren van toermalijn. Misschien is dat de reden waarom oude mystici geloofden dat toermalijn, met zijn kleurenpalet voor elke stemming, artistieke expressie kon inspireren. Heel populair zijn de roze en rode rubelliten, de smaragdgroene en de neongroene en blauwe tot violette toermalijnen.

Kleuren toermalijn

Vanwege het enorme scala aan kleuren verwarren mensen toermalijn vaak met andere edelstenen. Een van de 'robijnen' in de Russische kroonjuwelen is bijvoorbeeld een rode rubelliet-toermalijn. Deze en andere gevallen van verkeerde identiteit gingen eeuwenlang door totdat wetenschappers in de 19e eeuw toermalijn ontdekten als een andere mineraalsoort.

Mensen geloven vaak dat de verschillende kleuren toermalijn hun eigen helende eigenschappen hebben. Zwarte toermalijn bijvoorbeeld beschermt de drager en geeft een gevoel van vertrouwen. Roze toermalijn belichaamt liefde en is verbonden met compassie en zachtheid. Groene toermalijn daarentegen bevordert moed, kracht en uithoudingsvermogen. Toermalijn wordt traditioneel geschonken om de achtste huwelijksverjaardag te vieren. Bekijk de verschillende kleuren op onze website!

Nu je iets meer weet over deze twee oktoberstenen, wil je ze misschien aan je verzameling toevoegen! Beide geboortestenen hebben eindeloze kleurencombinaties en prachtige kleurrijke kenmerken.

Een perfect cadeau (niet alleen) voor degenen die in de tiende maand zijn geboren.