YOUR STORY - Topaas & Citrien: geboortesteen van november

Degenen die in november zijn geboren, hebben het geluk twee prachtige geboortestenen te hebben: topaas en citrien. Beide edelstenen komen in zonnige kleuren die perfect zijn om je herfstdagen op te fleuren. Je kent ze misschien van stijlvolle Hollywood-juwelen of het glamoureuze Art Deco-tijdperk.

Topaas: De Traditionele Geboortesteen

Topaas is de traditionele geboortesteen van november. De naam is afkomstig van het voormalige Egyptische eiland Topazos, waar de steen waarschijnlijk werd gevonden. Tegenwoordig wordt topaas op veel plaatsen ter wereld gevonden, waardoor het niet noodzakelijk zeldzaam is. Meestal is topaas kleurloos, maar door onzuiverheden kan het ook geel tot amber verkleuren. In sommige gevallen is de steen roze, blauw of zelfs regenboogkleurig.

Vroeger geloofden de Grieken dat als je topaas verbrijzelde en met wijn dronk, je onzichtbaar werd. Mensen gebruikten het ook bij de jacht omdat ze geloofden dat het het gezichtsvermogen verbeterde en bescherming bood tegen verwondingen. Tegenwoordig staat topaas voor liefde en genegenheid, niet alleen in relaties, maar ook tegenover vrienden. Het wordt vaak gegeven ter gelegenheid van de 4e of 19e huwelijksverjaardag.

Bekijk onze Topaz collectie in verschillende kleuren!

Citrien: De Moderne Geboortesteen

Citrien is de moderne geboortesteen van november. Hoewel het tegenwoordig als moderne geboortesteen wordt gezien, werd het duizenden jaren geleden ontdekt en aanvankelijk voornamelijk als decoratie gebruikt. In de 17e eeuw maakte koningin Victoria er zelfs kostuums van, en later kwam citrien helemaal terug in de Hollywood- en Art Deco-tijd.

Citrien is een zeldzame steen die zelden op natuurlijke wijze wordt gevonden. Net als amethist en rookkwarts wordt citrien door warmtebehandeling op de juiste kleur gebracht. Hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder de kleur. De commerciële citrien van tegenwoordig komt dan ook meestal van amethist en rookkwarts. De steen dankt zijn naam aan zijn kleur, die doet denken aan een citroen.

Vroeger dacht men dat citrien beschermde tegen slechte woorden en gedachten en zelfs tegen slangenbeten. Tegenwoordig staat de steen, door zijn heldere kleur, symbool voor positiviteit, romantiek en geluk.

Bekijk onze citrienen!