YOUR STORY - Topaas & Citrien: geboortesteen van november

Degenen die in november zijn geboren, hebben twee geboortestenen, namelijk: topaas en citrien. Ze komen meestal in zonnige kleuren, perfect om je herfstdagen op te fleuren! Je kent ze misschien van de stijlvolle Hollywood-juwelen of het Art Deco-tijdperk.

Topaas

Dit is de traditionele geboortesteen van november. De naam is afkomstig van het voormalige Egyptische eiland Topazos waar ze de steen waarschijnlijk hebben gevonden. Dit in vergelijking met tegenwoordig veel plaatsen waar de steen wordt gevonden wat maakt dat het niet noodzakelijk een zeldzame steen is. Ze vinden het voornamelijk kleurloos, maar het kan door onzuiverheden ook geel tot amber verkleuren. In sommige andere gevallen is de steen roze, blauw of zelfs regenboogkleurig.

Vroeger geloofden de Grieken dat als je topaas verbrijzelt en met wijn drinkt, je onzichtbaar wordt. Mensen gebruikten het ook veel bij de jacht, omdat ze geloofden dat het het gezichtsvermogen verbeterde en bescherming bood tegen verwondingen. Tegenwoordig staat het voor liefde en genegenheid, niet alleen in relaties, maar ook tegenover vrienden. Mensen zeggen dit meestal als de 4e of 19e verjaardag van het huwelijk.

Bekijk onze Topaz collectie in verschillende kleuren!

Citrien

Citrien is de moderne geboortesteen van de maand november. Ondanks dat het de moderne geboortesteen is, werd het duizenden jaren geleden ontdekt toen het voor het eerst voornamelijk als decoratie werd gebruikt. Later in de 17e eeuw maakte koningin Victoria er kostuums van en later in de Hollywood- en Art Deco-tijd kwam het helemaal terug.

De citrien is een zeldzame steen, die zelden op natuurlijke wijze wordt gevonden. Net als de amethist en de rookkwarts, brengt men deze door een warmtebehandeling in de juiste kleur. Hoe hoger de temperatuur, hoe donkerder de kleur. De commerciële citrien van tegenwoordig is dan ook afkomstig van de amethist en rookkwarts. Het dankt zijn naam ook aan zijn kleur, die verwijst naar een citroen.

Vroeger dacht men dat de citrien kon beschermen tegen slechte woorden en gedachten en zelfs tegen slangenbeten. Tegenwoordig staat het door de kleur voor positiviteit, romantiek en geluk. Bekijk onze citrienen!