ByJacky's Edelstenengids

Waarom is het zo belangrijk om je kostbare juwelen schoon te maken? Uw juwelen verzamelen vuil en kunnen vlekken krijgen door slijtage en behandeling. Door goed onderhoud blijven ze sprankelend schoon. Per edelsteen hebben wij instructies gemaakt hoe je de edelsteen schoonmaakt. Kijk eens hoe u uw favoriete juwelen kunt schoonmaken, zodat ze er jarenlang mooi uit blijven zien!

 

De Amethist heeft een score van 7/10 op de schaal van Mohs, dit is redelijk hard en daardoor goed te gebruiken in juwelen. Deze edelsteen kan het beste worden gereinigd met warm water en milde zeep. Ultrasone reinigers zijn in de meeste gevallen veilig, behalve wanneer de edelsteen is geverfd of de breuken zijn behandeld. Amethist mag niet worden blootgesteld aan hitte, omdat dit breuken kan veroorzaken, waardoor de stoomreiniging niet kan worden gebruikt. Langdurige blootstelling aan intens licht kan ervoor zorgen dat de edelsteen langzaam vervaagt. Bewaar uw edelsteen daarom in een juwelendoosje.

Aquamarijn heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het een harde edelsteen is. Blootstelling aan hoge temperaturen of fluorwaterstofzuur kan schade veroorzaken en wordt daarom sterk afgeraden. Aquamarijn kan echter goed tegen blootstelling aan licht. Warm water met milde zeep is de beste manier om de edelsteen schoon te maken. Ultrasoon- en stoomreinigers zijn ook een veilige manier, tenzij de edelsteen vol breuken zit.

Citrien heeft een hardheid van 7/10 op de schaal van Mohs. Hierdoor kan het verwerkt worden in diverse soorten juwelen, maar vergt het wel speciale zorg om beschadigingen te voorkomen. De veiligste manier om dit te doen is door warm water en zeep te gebruiken. De Citrien kan ook worden gereinigd met een ultrasoon reiniger. Stomen raden wij ten zeerste af, omdat Citrien kan breken door abrupte temperatuurschommelingen.

De diamant is de enige edelsteen met een 10/10 op de schaal van Mohs. “A Diamond is Forever” wordt dan ook gezegd. Een diamant kan alleen door een andere diamant worden bewerkt, dus hiermee moet rekening worden gehouden bij het opslaan ervan. Deze prachtige edelsteen houdt niet van vet, daarom is het belangrijk om hem niet met je vingers op te pakken, maar bijvoorbeeld om de ring bij het metaal op te pakken in plaats van bij de steen. Ondanks de ongelooflijke hardheid kunnen plotselinge en extreme temperatuurveranderingen een bedreiging vormen. Bij 850°C brandt een diamant, deze hitte ontstaat bij bewerkingsprocessen of woningbranden.

Deze edelsteen is ongelooflijk eenvoudig te behandelen met een pluisvrije doek en juwelenreiniger. Dan gaat het weer stralen. De zwaardere methoden zoals ultrasoonreinigers, stoomreinigers en poederreinigers kunt u het beste vermijden als het om uw kostbare diamanten gaat.

De smaragd heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs, waardoor het een vrij harde edelsteen is. Met de juiste verzorging gaat het lang mee. Volgens de experts zitten smaragden vol breuken. Dit maakt het riskant om ultrasoon te reinigen. Dit komt omdat de breuken bestaan ​​uit harsen, polymeren en oliën, die door chemicaliën en licht van uiterlijk kunnen veranderen. Hete stoom kan er dus voor zorgen dat de breuken groter worden. Het is het beste om het voorzichtig schoon te maken met warm water en milde zeep.

Binnen de collectie van ByJacky hebben we twee verschillende soorten granaat, namelijk: Red Garnet en Mandarin Garnet. Deze kunnen allemaal op dezelfde manier worden behandeld. Granaat varieert tussen 6,5 en 7,5 op de hardheidsschaal van Mohs. Dit betekent dat deze geboortesteen waarschijnlijker beschadigd raakt dan andere edelstenen zoals robijnen, saffieren of diamanten. Ze zijn perfect voor oorbellen, broches en hangers, maar wees voorzichtig met hoe u ze in uw juwelendoos bewaart. Als je ze tegen diamanten, robijnen en saffieren laat wrijven, kunnen ze bekrast raken. Granaat daarentegen kan ook zachtere edelstenen krassen, zoals opalen of parels. Ze zijn bestand tegen licht en chemicaliën, behalve fluorwaterstofzuur. Een ultrasone reiniger of warm zeepsop is veilig te gebruiken. Wij raden het gebruik van een stoomreiniger af.

Vanwege de zachtheid van de edelsteen moet je bij het polijsten zeer voorzichtig zijn. Krassen kunnen ervoor zorgen dat het materiaal zijn glans verliest. Malachiet kun je het beste schoonmaken met milde vloeibare zeep en lauw water. Droog ze vervolgens zorgvuldig af om watervlekken te voorkomen. Malachiet is gevoelig voor hitte. Het wordt geadviseerd om uit de buurt te blijven van hitte, heet water en zonlicht, evenals agressieve chemicaliën zoals die voorkomen in schoonmaakproducten en cosmetica.

Parels worden gemaakt door oesters en enkele andere weekdieren, waardoor ze kwetsbare edelstenen zijn. Ze hebben een hardheid van 2,5 tot 4 op de schaal van Mohs. Je kunt ze daarom nooit schoonmaken met zuren of ammoniak die gebruikelijk zijn in reguliere schoonmaakmiddelen. Wij raden aan om je parels schoon te maken met een zachte doek die je nat maakt met milde zeep en warm water. Droog je parels vervolgens af met een zachte doek. Je kunt waar nodig ook een tandenstoker gebruiken of blazen om vuil te verwijderen als de doek niet werkt. Gebruik nooit een warmteproducerend apparaat om de parels te drogen, en dompel de juwelen ook niet onder in water om overmatig vocht te voorkomen. Als de parels op de huid worden gedragen, raden wij aan deze regelmatig schoon te maken, omdat deze edelstenen erg gevoelig zijn voor de zuren die vrijkomen bij zweten.

De edelsteen Peridot heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs, wat een redelijk tot goede taaiheid is en in juwelen gedragen zou kunnen worden. Vanwege de hardheid raden wij het reinigen met een ultrasoon- of stoomreiniger af. U kunt het echter schoonmaken met warm zeepsop. Peridot is erg gevoelig voor zuren, dus langdurig contact met zure transpiratie kan de edelsteen aantasten. Snelle of onverwachte verhitting kan er ook voor zorgen dat de steen breekt. Licht kan de edelsteen niet beïnvloeden. 

 

De Regenboogkwarts heeft een 7/10 op de schaal van Mohs, waardoor het een vrij harde edelsteen is. Hierdoor kun je geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen gebruiken, omdat dit vrij gemakkelijk krassen veroorzaakt. Het veiligste is om het schoon te maken met warm water en milde zeep. Zorg ervoor dat je de edelsteen niet helemaal onderdompelt, want te veel water is niet goed voor deze kwarts. Het drogen met een zachte doek is essentieel om het weer te laten glanzen. Als u deze edelsteen bewaart, doe dit dan niet in direct zonlicht, hierdoor kan de kleur vervagen.

Ruby valt net als de Sapphire onder de Corundum-familie, waardoor ze allebei dezelfde hardheid 9/10 op de schaal van Mohs hebben. Hierdoor krijgen ze ook dezelfde behandeling. Het is een edelsteen met een lage kans op splijten of breken vanwege zijn hardheid, waardoor hij ideaal is voor dagelijks gebruik. De meeste robijnen juwelen kun je daarom ook reinigen met ultrasoon- en stoomreinigers, maar als je het ultraveilig wilt doen dan kan het ook met warm water en zeep.

Wilt u uw juwelen professioneel laten reinigen?
Vraag ByJacky om hulp.

Saffier is een harde edelsteen met een score van 9/10 op de schaal van Mohs. Dit maakt de kans op splijten en breken laag. Dit maakt het een ideale edelsteen om dagelijks te dragen. De meeste Saffier juwelen kunnen worden gereinigd met ultrasoon- en stoomreinigers, maar als je het ultraveilig wilt doen dan kan het ook met warm water en zeep.

Wilt u uw juwelen professioneel laten reinigen?
Vraag ByJacky om hulp.

Spinel is een harde steen met een score van 8/10 op de schaal van Mohs. Hierdoor zijn er veel veilige methoden om deze edelsteen schoon te maken. Stoomreinigers, ultrasoonmachines en reinigen met water en zeep zijn allemaal veilig. Spinel kan echter van kleur veranderen als het een warmtebehandeling ondergaat, dus wees hier voorzichtig mee. Om de schijnbare helderheid te verbeteren kan een breukbehandeling worden uitgevoerd. Dit wordt zelden op deze edelsteen gedaan, maar kan het vermogen bij het reinigen beïnvloeden. Als dit wordt gedaan, worden warm water en milde zeep aanbevolen, omdat de andere methoden extra fracturen kunnen veroorzaken.

Tanzaniet heeft een hardheid van 6 tot 7 op de schaal van Mohs, dit is een redelijke tot matige hardheid. Hierdoor moet het met zorg gedragen worden en kan het niet gereinigd worden met ultrasoonreinigers en stoomreinigers. Warm water met milde zeep is echter altijd veilig. Tanzaniet is niet bestand tegen hoge temperaturen, plotselinge temperatuurschommelingen of agressieve zuren. Alledaagse omstandigheden, zoals licht, gewone chemicaliën en warmte, vormen geen probleem voor het dagelijks dragen van deze steen.

Topaas heeft een hardheid van 8/10 op de schaal van Mohs, maar is ondanks zijn hardheid gevoelig voor splijten. Daarom adviseren wij om juwelen met deze steen met voorzichtigheid te dragen. Wees uiterst voorzichtig als u hem draagt ​​tijdens zware inspanning of extreme druk. Reinigen met chemicaliën, stoomreiniging en ultrasoon reinigen moet worden vermeden, omdat topaas niet bestand is tegen hoge hitte en plotselinge temperatuurschommelingen. Daarom zijn warm water en milde zeep de beste optie. Bewaar de juwelen ook in een juwelendoosje, omdat langdurige blootstelling aan zonlicht ervoor kan zorgen dat ze verkleuren.

Toermalijn heeft een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs, wat een redelijke hardheid is. De edelsteen is goed bestand tegen licht, maar chemicaliën en hitte kunnen hem beschadigen. Warmte kan zelfs de kleur veranderen en plotselinge spanningspieken kunnen breuk veroorzaken. Reinigen met ultrasoonreiniging en stoomreinigers wordt afgeraden, maar u kunt uw juwelen wel schoonmaken met warm water en milde zeep.

Tsavoriet is een van de meest populaire en dure variëteiten van de granaatgroep. Het heeft een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs, door deze hardheid is het stabiel tegen licht en chemicaliën. Maar het kan worden aangevallen door waterstoffluoride. Als je je tsavoriet wilt schoonmaken, moet je dat doen met warm zeepsop, wat altijd een veilige optie is. Wij raden stoomreinigen niet aan.