byJacky's Edelstenengids

Elke edelsteen vraagt een ander soort onderhoud. Dit houdt je kostbare juwelensnuisterijen glanzend en sprankelend. Daarom heeft byJacky per edelsteen instructies gemaakt hoe de edelsteen het beste te onderhouden. Bekijk hoe je je favoriete juwelen schoonmaakt zodat ze er jarenlang mooi uit blijven zien.

De Amethist heeft een score van 7/10 op de schaal van Mohs, dit is redelijk hard en daardoor goed te verwerken in juwelen. Deze edelsteen kun je het beste schoonmaken met warm water en milde zeep. Ultrasone reinigers zijn in de meeste gevallen veilig, behalve wanneer de edelsteen is geverfd of de breuken zijn behandeld. Amethist mag niet worden blootgesteld aan hitte, omdat dit breuken kan veroorzaken, waardoor de stoomreiniging niet kan worden gebruikt. Langdurige blootstelling aan intens licht kan ervoor zorgen dat de edelsteen langzaam vervaagt, dus bewaar je edelsteen in een juwelendoosje.

Uitverkocht

Uitverkocht

Aquamarijn heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs, wat betekent dat het een harde edelsteen is. Blootstelling aan hoge temperaturen of fluorwaterstofzuur kan schade veroorzaken en wordt daarom sterk afgeraden. Aquamarijn kan echter goed tegen licht. Warm water met milde zeep is de beste manier om de edelsteen schoon te maken. Ultrasone en stoomreinigers zijn ook een veilige manier, tenzij de edelsteen vol breuken zit.

Uitverkocht

Uitverkocht

Citrien heeft een hardheid van 7/10 op de schaal van Mohs. Hierdoor kan het verwerkt worden in verschillende soorten juwelen, maar vraagt ​​het wel speciale zorg om beschadigingen te voorkomen. De veiligste manier om dit te doen is door warm water en zeep te gebruiken. De Citrien kan ook gereinigd worden met een ultrasone reiniger. Stomen raden we sterk af, omdat Citrien kan breken door abrupte temperatuurwisselingen.

Uitverkocht

Uitverkocht

De diamant is de enige edelsteen met een 10/10 op de schaal van Mohs. "A Diamond is Forever" wordt dan ook gezegd. Een diamant kan alleen door een andere diamant worden bewerkt, dus hiermee moet rekening worden gehouden bij het bewaren ervan. Deze prachtige edelsteen houdt niet van vet, daarom is het belangrijk om hem niet met je vingers op te pakken, maar bijvoorbeeld de ring bij het metaal vast te pakken in plaats van bij de steen. Ondanks zijn ongelooflijke hardheid kunnen plotselinge en extreme temperatuurveranderingen een bedreiging vormen. Bij 850°C brandt een diamant, deze warmte wordt bereikt bij machinale bewerkingen of bij woningbranden.

Deze edelsteen is ongelooflijk gemakkelijk te behandelen met een pluisvrije doek en juwelenreiniger. Dan gaat het weer stralen. De hardere methoden zoals ultrasone reinigers, stoomreinigers en poederreinigers kun je het beste vermijden als het om je kostbare diamanten gaat.

Uitverkocht

Uitverkocht

De smaragd heeft een hardheid van 7,5 tot 8 op de schaal van Mohs en is daarmee een vrij harde edelsteen. Met de juiste zorg gaat het lang mee. Volgens de experts zitten smaragden vol met breuken. Dit maakt het riskant om ultrasoon te reinigen. Dit komt omdat de breuken zijn gemaakt van harsen, polymeren en oliën, die door chemicaliën en licht van uiterlijk kunnen veranderen. Hete stoom kan er dus voor zorgen dat de breuken groter worden. Het is het beste om het voorzichtig schoon te maken met warm water en milde zeep.

Uitverkocht

Uitverkocht

Binnen de collectie van byJacky hebben we drie verschillende soorten granaat, namelijk: Red Garnet, Malaya Garnet en Demantoid. Deze kunnen allemaal hetzelfde worden behandeld. Granaat varieert tussen 6,5 en 7,5 op de schaal van Mohs van hardheid. Dit betekent dat deze geboortesteen meer kans heeft op schade dan andere edelstenen zoals robijnen, saffieren of diamanten. Ze zijn perfect voor oorbellen, broches en hangers, maar wees voorzichtig met hoe je ze in je juwelenkistje bewaart. Als je ze tegen je diamanten, robijnen en saffieren laat wrijven, kunnen er krassen op komen. Granaat daarentegen kan ook krassen maken op zachtere edelstenen, zoals opalen of parels. Ze zijn bestand tegen licht en chemicaliën behalve fluorwaterstofzuur. Een ultrasone reiniger of warm zeepwater is veilig in gebruik. We raden het gebruik van een stoomreiniger af.

Uitverkocht

Vanwege de zachtheid van de edelsteen moet je heel voorzichtig zijn bij het polijsten. Door krassen kan het materiaal zijn glans verliezen. Malachiet kunt u het beste reinigen met milde vloeibare zeep en lauw water. Droog ze vervolgens zorgvuldig af om watervlekken te voorkomen. Malachiet is gevoelig voor hitte. Het wordt aangeraden om uit de buurt te blijven van hitte, warm water en zonlicht, evenals agressieve chemicaliën zoals die in schoonmaakproducten en cosmetica.

Uitverkocht

Uitverkocht

Parels worden gemaakt door oesters en sommige andere weekdieren, dit maakt ze tot breekbare edelstenen. Ze hebben een hardheid van 2,5 tot 4 op de schaal van Mohs. Je kunt ze dus nooit schoonmaken met zuren of ammoniak die gebruikelijk zijn in reguliere schoonmaakmiddelen. We raden aan om je parels schoon te maken met een zachte doek die je nat maakt met milde zeep en warm water. Droog je parels vervolgens af met een zachte doek. Je kunt waar nodig ook een tandenstoker gebruiken of blazen om vuil te verwijderen als de doek niet werkt. Gebruik nooit een warmteproducerend apparaat om de parels te drogen en dompel de juwelen ook nooit onder in water om overtollig vocht te voorkomen. Als de parels op de huid worden gedragen, raden we aan om ze regelmatig schoon te maken, omdat deze edelstenen erg gevoelig zijn voor de zuren die vrijkomen door zweten.

Uitverkocht

Uitverkocht

De edelsteen Peridot heeft een hardheid van 6,5 tot 7 op de schaal van Mohs, wat een redelijke tot goede taaiheid is en kan worden gedragen in juwelen. Vanwege de hardheid raden we af om het te reinigen met een ultrasone of stoomreiniger. U kunt het echter schoonmaken met warm zeepsop. Peridoot is erg gevoelig voor zuren, dus langdurig contact met zure transpiratie kan de edelsteen aantasten. Snelle of onverwachte verhitting kan er ook voor zorgen dat de steen breekt. Licht kan de edelsteen niet aantasten. 

 

Uitverkocht

De Rainbow Quartz heeft een 7/10 op de schaal van Mohs, waardoor het een vrij harde edelsteen is. Hierdoor kunt u geen agressieve chemicaliën of schuurmiddelen gebruiken, omdat deze vrij gemakkelijk krassen veroorzaken. Het veiligste is om het schoon te maken met warm water en milde zeep. Zorg ervoor dat je de edelsteen niet helemaal onder water zet, want te veel water is niet goed voor deze kwarts. Afdrogen met een zachte doek is essentieel om het weer te laten schitteren. Als je deze edelsteen niet in direct zonlicht bewaart, kan de kleur hierdoor vervagen.

Uitverkocht

Uitverkocht

Robijn valt, net als de saffier, onder de korundfamilie, dus ze hebben allebei dezelfde hardheid 9/10 op de schaal van Mohs. Hierdoor krijgen ze ook dezelfde behandeling. Het is een edelsteen met een lage kans op splijten of breken vanwege zijn hardheid, waardoor hij ideaal is voor dagelijks gebruik. De meeste robijnrode juwelen kunnen dus ook gereinigd worden met ultrasoon- en stoomreinigers, maar wil je het ultraveilig doen dan kan het ook met warm water en zeep.

Uw juwelen professioneel laten reinigen?
Vraag byJacky om hulp.

Uitverkocht

Uitverkocht

Saffier is een harde edelsteen met een score van 9/10 op de schaal van Mohs. Dit maakt de kans op splitsen en breken laag. Dit maakt het een ideale edelsteen om dagelijks te dragen. De meeste juwelen van Sapphire kunnen gereinigd worden met ultrasoon- en stoomreinigers, maar wil je het ultraveilig doen dan kan dat ook met warm water en zeep.

Uw juwelen professioneel laten reinigen?
Vraag byJacky om hulp.

Uitverkocht

Uitverkocht

Spinel is een harde steen met een score van 8/10 op de schaal van Mohs. Hierdoor zijn er veel veilige methoden om deze edelsteen schoon te maken. Stoomreinigers, ultrasone machines en reiniging met water en zeep zijn allemaal veilig. Spinel kan echter van kleur veranderen als het een warmtebehandeling ondergaat, dus wees hier voorzichtig mee. Om de schijnbare helderheid te verbeteren, kan een breukbehandeling worden gedaan, dit wordt zelden gedaan op deze edelsteen, maar kan het vermogen om te reinigen beïnvloeden. Als dit gebeurt, wordt warm water en milde zeep aanbevolen, omdat de andere methoden extra breuken kunnen veroorzaken.

Uitverkocht

Uitverkocht

Tanzaniet heeft een hardheid van 6 tot 7 op de schaal van Mohs, dit is een redelijke tot matige hardheid. Daarom moet het met zorg worden gedragen en kan het niet worden gereinigd met ultrasone reinigers en stoomreinigers. Warm water met milde zeep is echter altijd veilig. Tanzaniet is niet bestand tegen hoge temperaturen, plotselinge temperatuurschommelingen of agressieve zuren. Alledaagse omstandigheden, zoals licht, veel voorkomende chemicaliën en warmte, vormen geen probleem voor het dagelijks dragen van deze steen.

Uitverkocht

Uitverkocht

Topaas heeft een hardheid van 8/10 op de schaal van Mohs, maar is ondanks zijn hardheid vatbaar voor splijten. Daarom adviseren wij om juwelen met deze steen voorzichtig te dragen. Wees uiterst voorzichtig bij het dragen tijdens zware inspanning of extreme druk. Reiniging met chemicaliën, stoomreiniging en ultrasone reiniging moet worden vermeden, aangezien topaas niet bestand is tegen hoge temperaturen en plotselinge temperatuurschommelingen. Daarom is warm water en milde zeep de beste optie. Bewaar de juwelen ook in een juwelendoos, omdat langdurige blootstelling aan zonlicht ervoor kan zorgen dat ze verbleken.

Uitverkocht

Uitverkocht

Toermalijn heeft een hardheid van 7 tot 7,5 op de schaal van Mohs, wat een redelijke hardheid is. De edelsteen is goed bestand tegen licht, maar chemicaliën en hitte kunnen hem beschadigen. Warmte kan zelfs de kleur veranderen en plotselinge spanningen kunnen breuk veroorzaken. Reinigen met ultrasoonreiniging en stoomreinigers wordt afgeraden, maar u kunt uw juwelen wel reinigen met warm water en milde zeep.

Uitverkocht

Uitverkocht